Wol

Delen : 

Er zijn veel dingen om rekening mee te houden bij producten van wol. De stof kan bijvoorbeeld erg gaan kriebelen. Hier volgen een aantal tips om wol mooi te houden. 

Een nieuwe wollen trui is mooi te houden door hem eerst nat te maken. Stop hem vervolgens in een bak met lauw water. Voeg hieraan een shampoo of een fijnwasmiddel toe en knijp het goedje door de trui (niet wrijven!). Spoel de trui af met ruim lauw water en druk het water eruit (niet wringen!). Leg de trui dan op een badhanddoek, hierdoor zal veel water uit de trui in de handdoek gaan en laat hem als laatste liggend drogen, in model. Wanneer deze is opgedroogd zal hij mooi zijn en zachter aanvoelen. 

Wollen kleding is goed te wassen in ammonia of borax. Stop azijn in het voorlaatste- en glycerine in het laatste spoelwater. Hierdoor zal de structuur van de trui zacht blijven. 

Prikkende pluisjes in wollen truien zijn snel op te lossen door een scheutje natuurazijn toe te voegen aan de wollen was. 

Extra tips: Gebruik geen zeep, om krimpen te voorkomen, en was wollen truien altijd binnenste buiten om wrijving tijdens het wassen te voorkomen.