Eigeel scheiden - handmatig

Delen : 
Eigeel en eiwit
Photo © The egg master
Eigeel
Handmatig scheiden van eigeel
Photo © The egg master

Voor vele recepten is het nodig om het eigeel te scheiden van het eiwit.
Er zijn verschillende manieren om dit te bewerkstelligen. Deze tip legt de traditionele methode uit van het breken van een ei in twee helften en de dooier heen en weer te switchen tussen de twee helften.

Het scheiden is onmogelijk als de dooier kapot is. Het breken van een ei moet dan ook voorzichtig gebeuren.

Er zijn 2 schalen en een aantal eieren nodig.

Breek het ei in twee helften door het tegen de zijkant van de schaal te tikken. Breek de schaal voorzichtig zodat de dooier heel blijft. Als de schaal eenmaal gebroken is dat voorzichtig de twee helften scheiden en in iedere hand een helft vasthouden als ware het twee kopjes. Eén helft bevat de dooier met eiwit en de andere alleen eiwit.

Giet het eiwit van de helft zonder dooier in één van de schalen.

Verplaats de dooier van de ene halve schaal naar de andere en probeer zo weinig mogelijk eiwit mee te nemen. Let wel goed op de dooier, deze moet niet gebroken worden door de randen van de eischaal.

Herhaal het proces van het heen en weer schuiven van de dooier tussen de helften en het legen van de helft met alleen het eiwit totdat er geen eiwit meer over is om te scheiden.

Over het algemeen is het geen probleem als er een beetje eiwit bij de dooier(s) blijft zitten. Een perfecte scheiding is niet nodig.

Hou er rekening mee dat er gecontroleerd wordt dat de dooier heel is voordat het eiwit geleegd wordt in de schaal. Door dit te controleren wordt voorkomen dat alle eiwit "verpest" wordt door een gebroken dooier.

Artikel-ID: 
coo001