Stookkosten besparen

Delen : 

Het duurzaam gebruiken van gas en energie is niet alleen handig, maar zelfs belangrijk. Doormiddel van een aantal eenvoudige maatregelen kunt u uw stookkosten verlagen zonder comfort te verliezen.

Thermostaat lager zetten

  • De thermostaat een graad lager zetten kan er al voor zorgen dat er veel aardgas wordt bespaard (hierdoor kan eenvoudig 6% energie bespaard worden). Wanneer men actief bezig is wordt dit temperatuurverschil namelijk niet opgemerkt en hierdoor wordt er toch minder gas verbruikt.
  • Zet de verwarming van een kamer laag wanneer deze niet gebruikt wordt (voorkom hierbij bevriezing).
  • Een uur voor vertrek of voor het slapen is het handig om de thermostaat laag te zetten (14-15 graden Celcius). Er wordt geen gas verspild door de verwarming ’s ochtends weer te gebruiken.

 

Woning luchten

De verwarming van een vochtige woning kost veel energie en geld. Dit is te voorkomen door ramen open zetten (of op een kier), om zo de woning te luchten.
 

Sluiten van deuren en gordijnen

Door het sluiten van deuren en gordijnen wordt de warmte in een ruimte behouden en gaat er minder warmte verloren.
 

CV op vakantiestand bij langdurige afwezigheid

Wanneer er voor een langere tijd niemand thuis is kan de CV op de vakantiestand gezet worden en/of de warmwatertapvoorziening (bij een combi-ketel) uitgezet worden.
 

Stand CV-ketel bijstellen

Stel de stand van de CV-ketel een aantal keer per jaar bij, deze werkt namelijk efficiënter bij een lagere ketelwatertemperatuur.
 

Extra tip: Door warme kleding te dragen hoeft er minder verwarmd te worden, hierdoor wordt er bespaard op stookkosten.