Crypto inleiding

Delen : 
Photo © pixabay.com

Cryptocurrency is een digitale munt waarmee betaald kan worden alhoewel betalen met crypto nog in beperkte mate gedaan wordt. De munten worden met name verhandeld. Het is voortgekomen uit de economische crisis van 2008. Tijdens deze crisis kregen mensen steeds minder vertrouwen in banken. De meest bekende cryptomunt is de Bitcoin. Andere digitale munten worden vaak Altcoins genoemd.

Het idee van cryptomunten komt voort uit een innovatie van Satoshi Nakamoto, de Bitcoin. Nakamoto kwam in 2009 met een technologie om transacties te verrichten via een zogenaamde blockchain zonder tussenkomst van banken en overheden.

Als een bank een transactie uitvoert dan vindt er controle op de transactie plaats, wordt deze goedgekeurd en doorgezet. Voor deze acties worden transactiekosten gerekend en deze kosten worden doorbelast aan de klanten.

Voor crypto’s worden transacties uitgevoerd via blockchain. Blockchain is een nieuw soort database, waarin transacties opgeslagen kunnen worden. Dit kunnen betalingen met digitale munten zijn maar ook kan er belangrijke gegevens mee uitgewisseld worden tussen 2 partijen. Er worden op deze manier stukjes informatie digitaal ondertekend en direct opgeslagen in de database. Hiervoor is geen andere partij nodig zoals een notaris of bank.

De gegevens worden in datablokken opgeslagen en deze blokken kunnen niet gewijzigd worden. Allee naan het einde van een keten kunnen blokken toegevoegd worden.

De kans op fraude binnen de blockchain is nagenoeg onmogelijk . Om deze reden en de manier waarop de blockchain bijgehouden wordt is deze technologie binnen bijna iedere sector te gebruiken, niet alleen voor de opslag van crypto’s.

Crypto wordt verhandeld op crypto platformen (crypto exchange). Ieder platform heeft zo zijn eigen kenmerken. De verschillen liggen meestal in de transactiekosten, het assortiment aan munten en de mogelijkheden op het platform. Bij intensieve handel kan het interessant zijn om de transactiekosten van de verschillende platformen met elkaar te vergelijken. Het is uiteraard geen probleem om te handelen op verschillende platformen.

Beslis zelf welke het beste bij je past!

Begin pas met handelen in crypto’s na voldoende inlezen in hoe het werkt en wees bewust van mogelijke risico’s.

Artikel-ID: 
fin001