Sieraden schoonmaken

Delen : 

Wanneer sieraden vies zijn kunnen ze nare geuren afgeven en verkleuren. Dit is gelukkig snel op te lossen doormiddel van een aantal handige tips die ervoor zorgen dat het sieraad weer gaat glimmen.

 

Voor gouden sieraden zijn de volgende maatregelen toe te passen:

  • Leg het sieraad in water en voeg een bruistablet -die voor de schoonmaak van kunstgebitten wordt gebruikt- toe. Met deze bruistabletten is het gouden sieraad binnen een mum van tijd weer schoon.
  • Leg het sieraad in een schaaltje water waar het sieraad ruim in past en voeg ammoniak en een dopje schoonmaakmiddel toe. Laat het sieraad een paar uur weken en haal het sieraad goed door het brouwsel. Borstel het vervolgens schoon met bijvoorbeeld een oude tandenborstel.
    Let op: Deze tip kan niet worden uitgevoerd bij sieraden met stenen omdat ze hierdoor beschadigd kunnen raken.
  • Vul een pan halfvol met water en voeg er 3 eetlepels Zilversoda poeder aan toe. Stop het sieraad in de pan een laat het geheel een paar minuten op het vuur staan. Het resultaat is snel te zien; het vuil laat zich binnen enkele minuten los van het sieraad. Giet alles in een zeefje af en spoel het af met warm water. Wrijf het goud vervolgens af met een doekje.
    Let op: Deze tip kan niet worden uitgevoerd bij sieraden met stenen omdat ze hierdoor beschadigd kunnen raken.
  • Stop het sieraad in een glas cola en laat dit een nachtje staan. Het vuil wordt losgeweekt door de verschillende zuren in cola.

 

Voor zilveren, gouden en koperen sieraden kan de volgende maatregel toegepast worden:

  • Maal een schoolbordkrijtje fijn tot poeder en voeg er water aan toe , de dikke brij op een schone doek aan te brengen en hiermee op het sieraad te wrijven (in één richting) wordt het sieraad schoon en zijn de krasjes niet meer zichtbaar.