Verfvlekken in kleding

Delen : 

Via vingers, kwasten of spetterende rollers, tijdens het verven komt er altijd wel verf op kleding terecht. Het beste advies is om altijd oude kleding aan te doen tijdens het verven. In dat geval is een verfspetter meer of minder geen probleem. Er zijn natuurlijk ook situaties waarin verf op kleding komt terwijl er niet zelf geverfd wordt.

Het is belangrijk om verf zo snel mogelijk te verwijderen, voordat het opgedroogd is.

Deze tip verteld een aantal manieren om verf te verwijderen uit kleding, van handen en van glas.

 

Probeer zo snel mogelijk met een goed absorberend doekje, keukenpapier of toiletpapier de meeste verf te verwijderen. Voorzichtig de meeste verf van de kleding schrapen met mes of lepel is ook een optie.
Belangrijk: Niet wrijven! Zorg dat de verf geabsorbeerd wordt.


Verf op kleding

 • Verf op waterbasis kan gemakkelijk verwijderd worden door het kledingstuk te spoelen onder stromend water. Dit werkt alleen als de verf nog nat is. Als de verf al droog is kan weken in warm water een oplossing zijn. De verf kan zodoende langzaam losweken.
   
 • Geen verf op waterbasis? Dan zeker niet gelijk in de machine! De verf gaat er dan niet meer uit. Deze verf kan het beste verwijderd worden met terpentine of wasbenzine. Dep voorzichtig de vlek met een doekje gedrenkt in terpentine of wasbenzine. Als de vlek niet meer zichtbaar is dan gelijk wassen in de machine.
   
 • Oudere, droge, vlekken kunnen zeer moeilijk verwijderd worden. Meestal is de kans op succes minimaal. Schraap zoveel mogelijk droge verf weg met een scherp mesje. Denk er om dat de kleding niet beschadigd. Probeer het restant van de vlek te verwijderen met een doekje gedrenkt in terpentine of wasbenzine. Mocht dit niet lukken dan kan de vlek een poosje weken in de terpentine of wasbenzine en de verf met een oude tandenborstel weg borstelen.
   
 • Oudere verfvlekken in kleding die al gewassen is kan verwijderd worden door de vlek te deppen met nagellakremover. Was de kleding vervolgens in de wasmachine.Verf op glas en handen

 • Verf op glas kan eenvoudig verwijderd worden met een doekje met terpentine of wasbenzine zolang de verf nat is. Droge verf kan verwijderd worden met een scheermesje.
   
 • Wrijf handen in met droge zeep. De verf hecht niet meer aan de handen en kan er eenvoudig afgespoeld worden.
   
 • Gebruik latex handschoenen tijdens het verven. Dit scheelt een hoop gepoets en geboen na het verven.
   
 • Smeer na het verven boter of olijfolie op de handen en de verf kan er vervolgens zo afgewassen worden. Geeft wel vette handen in eerste instantie. Wassen met een beetje waspoeder op de handen werkt ook goed.
   
 • Was handen met koffiedik en handzeep.
   
 • Verwijder verfspetters van handen en gezicht door ze in te smeren met bodylotion.
   
 • Smeer handen in met een crème zodat er een vet laagje op komt. Verfspetters verdwijnen door de handen te wassen met water en zeep.
Artikel-ID: 
sta055