Pan aangebakken
Een aangebakken pan is erg vervelend, maar met een paar manieren is de pan snel en eenvoudig schoon te maken. Zo is de pan weer zo goed als nieuw en klaar voor gebruik.
- Doe wat soda in de aangekoekte pan en vul deze dan met een laag heet water. Laat dit geheel voor een nacht staan zodat het vuil de volgende dag uit de pan zal ´glijden´. Denk er daarbij wel aan dat deze maatregel af te raden is bij een aluminium pan. Door soda wordt de aluminium aangetast en gaat de glans van daarvan weg.
- Wasmiddel zorgt ervoor dat de aangekoekte laag in de pan loslaat. Voeg daarom wasmiddel (Biotex, Arial, Sendil) en heet water toe en kook het vervolgens totdat het langzaam loslaat. Door er daarna koud water doorheen te spoelen laat het geheel aan vuil los en is de pan schoon. Ook bij gebruik van waspoeder volgt dit resultaat.
- Wanneer er een restje vast blijft zitten in de pan die er moeilijk uitgaat, helpen een paar druppels citroensap gemengd met heet water om de resten eruit te krijgen. Laat het mengsel een halfuur staan, hierna is het vuil er makkelijk uit te poetsen.
- Vul de aangebakken pan met heet water, voeg daar een vaatwastablet (of vaatwaspoeder) aan toe en laat dit mengsel een tijdje zitten. Al snel zijn de resten makkelijk te verwijderen.
- Afwasmiddel is niet voor alle manieren nodig. Zo kan kokend water er al voor zorgen dat resten niet blijven vastplakken. Giet kokend water in de pan, laat dit even staan en giet het dan leeg. Giet er nogmaals kokend water in en maak de pan met een (zachte) afwasborstel schoon. Door het met koud water om te spoelen blijft er gegarandeerd geen vuil meer zitten in de pan.
- Vul de pan met een laagje water en een flinke laag keukenzout. Kook het geheel kort en spoel de pan daarna af.
- Doe een aardappelschil en een laagje water in de pan en zet dit een tijdje op het vuur.
- Doe een laagje azijn en een laagje water in de pan en zet dit een tijdje op het vuur.
Extra tips:
- Wanneer de pan zwart is aangebakken (en dus heet is) is het niet verstandig om er meteen koud water aan toe te voegen. Een groter warm-koud verschil zorgt voor een groter rookeffect. De kans is hierdoor groter dat de aanbaklaag in de pan blijft zitten, weggooien dus.
- Voorkom aangekoekte etensresten door de pan voor gebruik af te spoelen met water.
- Laat de deksel op de pan wanneer eten aanbrandt, dit voorkomt een heftiger gevolg.